Snikende tiger, skjult drage (Crouching tiger, hidden dragon)

crouching-tiger-hidden-dragon-logoI år 2000 kom denne flotte perlen fra Ang Lee, med henvisninger til Kinas fantastiske dynastier og lange tradisjoner innen både ekteskap, lojalitet og kampsport. Filmen omhandler jakten på Jadereven, hennes unge medhjelper og ikke minst det magiske sverdet som alle ønsker seg for å bli en enda større kriger. Filmen setter fokus på kampfilmsjangeren wuxia, som kan spores flere århundrer tilbake. Altså settes også fokus på mer eller mindre ukjente kampsporter, med en bakgrunn som tyder på mye omtanke og kunstnerisk talent. Handlingen foregår i tretoppene, over de klassiske, velkjente kinesiske hustakene, og inne i tradisjonelle kinesiske vertshus og hjem.

Hovedpersonen er den anerkjente og fryktinngytende krigeren Li Mu-Bai, og ved hans side finner man den like sterke figuren Ye Shu-lien, hans kvinnelige partner og store kjærlighet – hemmelig, så klart. Sammen forsøker de å finne Jadereven, hente tilbake det magiske sverdet, samt redde den unge hjelperen som Jadereven hjerteløst utnytter for egen vinning. Litt romantikk hører med til historien, da det gir varme følelser å redde hverandres liv og helse, samt at man gjerne vil leve litt ekstra når man hele tiden lever i fare for å dø.

crouching-tiger-hidden-dragon-duelMytiske figurer og historier florerer, og det gjør den dype, evigvarende kjærligheten også, blant Kinas vakre fjell og daler. En adelmanns datter med en overraskende styrke men lite respekt for sine omgivelser, blir satt i sentrum da hun ønsker mest av alt å bryte tradisjonene og avvise frieren som hennes far vil godta. En spennende film som gir de fleste noe å kose seg med, det være seg man foretrekker det søte, sterke eller skarpe i en film. Her finnes noe for alle og enhver, og kampscenene tar pusten fra seerne, og summen av alle disse velskapte segmentene gjør Ang Lee til en av de største filmskaperne i vår tid.

http://youtu.be/iv_ed5VmoD8

 

Comments are closed.