13 Assassins

13 Assassins er et historisk drama, men også en fantastisk samuraifilm. Regissør er Takashi Miike, som mesterlig har satt sammen en spennende og actionfylt film.

Den japanske filmindustrien er fylt med spennende samurai filmer, men 13 Assassins som er en nyinnspilling av sort hvitt filmen fra 1963, setter helt klart en helt ny standard for denne sjangeren. Den er kanskje ikke den beste, men en mer underholdende film skal man lete lenge etter. Dette er heller ikke en typisk film fra Takashi Miike, som tidlig ble kjent for sine voldelige og sexfikserte filmer.

Et større budsjett enn tidligere

13assasinnsTakashi Miike dukker også opp i roller i amerikanske filmer, som for eksempel Hostel, en film av Eli Roth. Takashi har blitt hyllet av flere amerikanske regissører. Det er ingen hemmelighet at Kill Bill-filmene av Quentin Tarantino er en hyllest til den japanske mesterregissøren. 13 Assassins er først og fremst et historisk drama, men har nok et mye større budsjett enn hva Takashi tidligere har hatt. Dette kommer klart frem, for aldri før har vi sett halshuggingen, blotsprutet, og sverdsvingingen gjort mer smakfullt. Vi snakker om brutale scener, men alt er gjort på en respektabel måte, hvis det er lov til å kalle det for det.

En iskald sadist

Historien utspiller seg i Japan og året er 1844. En sadistisk mann forsøker seg på å ta makten, men en gruppe samuraier forsøker alt de kan for å hindre ham. Den sadistiske mannen er Shogunens halvbror, Naritsugu. Han vil snart også få en viktig politisk rolle i shogunatet. Naritsugu er en iskald sadist, som voldtar ungpiker for så å partere ektefellene deres, alt kun for moro skyld. Vi snakker altså om alt annet enn en snill fyr, så noe må gjøres raskt, for skulle Naritsugu få makten i hele landet vil det være et mirakel om ikke landet kollapser. Samtidig er ledelsen i shogunatet så tradisjonsbundet, at de ikke bare kan gå ut offentlig å si at psykopaten ikke er egnet på tronen. Dette er for oss kanskje rart, men som vi vet, tradisjoner er viktige i den japanske kulturen.

Et selvmord i protest

Den første timen av filmen tærer kanskje litt på tålmodigheten hos de som elsker å se samuraikrigere i aksjon, for den første timen går med til planlegging av hvordan man skal stoppe Naritsugu en gang for alle. Det hele starter med at en respektert mann begår et rituelt selvmord i protest mot at Naritsugu har fått så stor makt. Dette får Shogunens rådgivere til å ta kontakt med den høyt respekterte samuraien Shinzaemon Shimada. Hans oppdrag blir å samle en liten hær av samuraier, som får frie tøyler i å stoppe Naritsugu. Rekrutteringen av medlemmene i denne hæren er ganske morsom og interessant, for alle er egne karakterer.

Fullspekket med action

Når gjengen endelig er samlet starter alvoret og herifra og ut er det kun action som gjelder. Det må kreve en enorm planlegging og arbeidsmengde i å lage så storslagne scener som nå blir vist, for du har hele tiden god oversikt, samtidig som intensiteten er veldig høy. 13 Assassins er en mesterlig film, som både tar for seg japanske kulturtradisjoner og forteller en god historie, samtidig som den er en klassisk samuraifilm.

Comments are closed.